Renovatiewerken ‘Ruisbroek renoveert’ gestart

Energiezuiniger en kwaliteitsvoller wonen voor mensen met minder middelen

De provincie Vlaams-Brabant en het OCMW van Sint-Pieters-Leeuw zijn gestart met de renovatie van 8 woningen van mensen uit kansengroepen. Hiermee willen ze ouderen en mensen met een laag inkomen helpen om de kwaliteit en het energieverbruik van hun woning te verbeteren. De werfkeet werd geplaatst en de eerste dakwerken en vernieuwing van de verwarming zijn begonnen.


De provincie Vlaams-Brabant stelde 300.000 euro ter beschikking aan het OCMW van Sint-Pieters-Leeuw voor de uitvoering van noodzakelijke renovatiewerken. Deze werken zijn nodig om de kwaliteit, gezondheid, veiligheid en energiezuinigheid bij noodkopers en/of bewoners met voorrang aan 65+ te waarborgen. 

“We streven naar een Vlaams-Brabant waar zoveel mogelijk mensen betaalbaar en duurzaam kunnen wonen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde van wonen. “Uit onderzoek blijkt dat ondanks de vele beleidsinspanningen van de laatste tien jaar de situatie van ouderen, mensen met een laag inkomen en het onderste segment van de private markt niet verbetert. Nochtans is hier de grootste winst aan energiebesparing te halen. Het ontbreekt de mensen soms aan de nodige financiële middelen om de noodzakelijke investeringen te pre-financieren. Hierdoor gaan de vele tegemoetkomingen aan hen voorbij. Vaak zijn ook de administratieve kennis en het technisch inzicht niet aanwezig”.

“Acht inwoners van Ruisbroek laten zich begeleiden bij de renovatie van hun huis. Ze kunnen rekenen op individueel advies, technische en sociale begeleiding, zowel tijdens de planning, als bij de aanbesteding en de uitvoering van de werken. De financiële ondersteuning, 30.000 euro per woning, gebeurt via subsidieretentie: verbouwers krijgen een subsidie die pas moet worden terugbetaald op het ogenblik dat de woning een andere eigenaar krijgt”, zegt Jan Desmeth, schepen van welzijn van Sint-Pieters-Leeuw.