Woonanalyse Sint-Pieters-Leeuw

Woonwinkel Zennevallei heeft nu ook voor Sint-Pieters-Leeuw een woonanalyse opgemaakt. Opvallende conclusies zijn de grote bevolkingsaangroei (nu meer dan 33 000 inwoners) en de immigratiedruk vooral vanuit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Deze druk laat zich het meest voelen in Ruisbroek, Negenmanneke, Zuun en ook Vlezenbeek. Daardoor staan de prijzen onder opwaartse druk en kan men ook een “verdringing” vaststellen : er komen meer gezinnen uit Brussel in de gemeente wonen dan omgekeerd, er vertrekken meer gezinnen uit de gemeente naar andere in Vlaanderen gelegen gemeenten dan omgekeerd.

Als besluit van de woonanalyse werd een SWOT-analyse opgemaakt, een overzicht van de Strenghts, Weaknesses, Opportunities en Threats op basis van de analyse.

Enkele sterktes zijn het gevarieerd woonaanbod in de gemeente en het vrijwaren van de open ruimte die nog sterk aanwezig is. Zwaktes zijn het tekort aan betaalbare huurwoningen, en de minder goede kwaliteit van woningen in bepaalde gebieden. Kansen liggen in een differentiatie van het nieuw woonaanbod en het bedienen van diverse doelgroepen, door een gericht beleid.

Bedoeling is om op basis van de bevindingen, beschreven in de woonstudie, gericht verder te bouwen aan het woonbeleid in Sint-Pieters-Leeuw.

 

Meer weten over de woonanalyse?

Neem contact op met de woonwinkel - gegevens kan u vinden op deze website.