Woonstudie Halle

Met de woonstudie zet de stad Halle de krachtlijnen uit voor een lokaal woonbeleid.

Een woonbeleid moet gericht zijn op de lokale context en uitdagingen maar ook rekening houden met bovenlokale ontwikkelingen en dynamieken. Vooral dit laatste is een niet te onderschatten factor in Halle. Halle is niet enkel een stedelijk centrum ten aanzien van de eigen deelgemeenten Buizingen en Lembeek en ten aanzien van de ruimere omgeving, maar Halle ondervindt ook onmiskenbaar de invloed van Brussel.

De studie wordt aangevat met een uitgebreide omgevingsanalyse en een SWOT-analyse. Halle kent een gevarieerd woningaanbod en er is een ruim aanbod aan goedgelegen, onbebouwde percelen. De stad heeft ruime voorzieningen en kent een ruimtelijk beheersbare verstedelijking. De grootste aandachtspunten situeren zich op het vlak van de private huurmarkt: het aanbod is ontoereikend en er zijn een groot aantal kwaliteitsproblemen binnen het onderste segment.
Daarnaast is er ook een sterke druk op de huur- en koopmarkt vanuit Brussel. SumResearch heeft in overleg met de woonraad een aantal doelstellingen en actiedomeinen uitgewerkt. De concrete uitwerking van de resultaten uit de woonstudie zal vanuit het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Woonbeleid Zennevallei in samenspraak met de Halse woonraad concreet vorm krijgen.