Gezond water - ook jouw zorg!

Vervang je loden leidingen

Tot 1970 legde men in heel wat huizen loden waterleidingen. Lood is sterk, waterdicht en toch buigzaam: het ideale materiaal.  Intussen weten we dat lood giftig is: het stapelt zich op in het lichaam en tast het skelet, de organen en het zenuwstelsel aan. Vooral baby’s en jonge kinderen kunnen ziek worden als ze water met lood drinken.In de nieuwe campagne 'Gezond water, ook jouw zorg' roept de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op om loden leidingen te vervangen. 

Gezinnen die in een ouder huis wonen, doen er goed aan hun woning te controleren. Dat geldt ook voor gerenoveerde huizen, want niet elke renovatie gebeurt even grondig.µ

 

 

Hoe herken je loden leidingen?

Lood kun je niet uit je drinkwater halen door het te koken. De leidingen vervangen is de beste keuze. Maar hoe weet je of een leiding van lood is?

  • een loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen leiding is roodbruin of lichtgroen;
  • lood is niet magnetisch. Kun je een magneet aan de leiding hangen, dan is ze veilig;
  • aantikken met een metalen voorwerp geeft een dof geluid;
  • een loden waterleiding heeft geen koppelstukken maar wel verdikkingen aan kruispunten.

Vlak naast de watermeter liggen de leidingen meestal bloot: daar kun je makkelijk nagaan of ze uit lood bestaan. Twijfel je of een leiding van lood is gemaakt, vraag dan advies aan een loodgieter.

Ik kan mijn loden leidingen niet vervangen. Wat nu?

In sommige gevallen is het niet mogelijk om loden waterleidingen op korte termijn te vervangen. Omdat je bijvoorbeeld de vloer moet openbreken, of omdat er geen budget is voor een grondige renovatie. Neem dan maatregelen om de blootstelling aan lood via je kraantjeswater te beperken.

  • Gebruik geen water dat lang heeft stilgestaan in de leidingen. Lood lost op in stilstaand water.  Na een nachtje slapen of een lange werkdag laat je kraantjeswater best eerst een tijdje lopen voor je ervan drinkt.
  • Lood lost makkelijker op in warm dan in koud water. Neem dus koud kraantjeswater en kook dat om koffie te zetten of eten klaar te maken.
  • Gebruik geen kraantjeswater om flesvoeding te maken voor een baby.  Beperk het gebruik van kraantjeswater door zwangere vrouwen en kleine kinderen tot 6 jaar.
  • Overweeg de aanleg van een tijdelijke nieuwe toevoer naar de belangrijkste afnamepunten. Vaak is het haalbaar om enkel de toevoerleiding naar bv. de keuken te vervangen.  Zo kan je de blootstelling aan lood sterk reduceren.

Meer weten?

www.vmm.be/gezondwater of kom langs in de woonwinkel.