Provincie verhoogt woonkwaliteit voormalige weekendverblijven. OPROEP VOOR KLEINSCHALIG WONEN

De provincie Vlaams-Brabant gaat de woonkwaliteit van geregulariseerde weekendverblijven verhogen. Via een oproep selecteert de provincie ontwerpers die kwalitatief hoogstaande en betaalbare kleinschalige woningen kunnen aanbieden. Hieruit kunnen de bewoners van de voormalige weekendverblijven dan een keuze maken. Met ondersteuning van de provincie worden er zulke woningen gebouwd op voormalige campingsites in Huldenberg en Zemst.

De provincie Vlaams-Brabant zorgde met haar ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Weekendverblijven, campings en residentiële woonwagenterreinen’ dat 3.000 gezinnen een ruimtelijke oplossing kregen voor hun zonevreemde woning.

Een aantal bewoners krijgen een aanbod voor herhuisvesting. Anderen zagen hun weekendverblijf geregulariseerd.

In de naar woonzone omgezette sites wonen deze mensen vaak in oncomfortabele houten chalets of vertimmerde woonwagens.

‘Uit een bevraging blijkt dat deze bewoners, tegen een betaalbare prijs, geïnteresseerd zijn in vaste en verplaatsbare constructies ter vervanging van hun huidige woonst, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor wonen. ‘Omdat betaalbaar en duurzaam wonen een provinciale prioriteit is, lanceren we een open oproep voor ontwerpen van goedkope kleine woningen die met alles in orde moeten zijn’.

Streefdoel zijn kleinschalige wooneenheden van maximaal 50 m² en 80 m² aan maximaal 80.000 euro die volledig voldoen aan de EPB- en kwaliteitsnormen van de Vlaamse Wooncode. Deze woningen passen volledig in de tendens om kleiner te gaan wonen en spelen in op de steeds strengere milieunormen.

De ingezonden ontwerpen moeten eind maart 2015 binnen zijn. Een vakjury selecteert dan een lijst van ontwerpen van fabrikanten en ontwerpers die voldoen aan de normen. Ze worden dan opgenomen in een referentiecatalogus.

‘We engageren ons alvast om 2 keer 10 kleinschalige woningen te bouwen op voormalige campingsites in Huldenberg en Zemst. Die woningen zullen sociaal verhuurd worden en fungeren ook als ‘kijkwoningen’ voor geïnteresseerden’, besluit gedeputeerde Tom Dehaene.

 

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/kleinschaligwonen