Wijzigingen kaderbesluit sociale huur

Het kaderbesluit sociale huur wordt gewijzigd door het besluit van de Vlaamse regering van 4 oktober 2013. Deze wijzigingen zijn in het Belgisch staatsblad verschenen en zij worden van kracht op 23 december 2013, met uitzondering van de wijzigingen in kader van de versnelde toewijzing (inwerkingtreding 1 januari 2014) en de huurwaarborgregeling (inwerkingtreding 1 maart 2014).

 

Deze wijzigingen kunnen belangrijk zijn voor u als (kandidaat-) huurder van een sociale woning. Een aantal wijzigingen op een rijtje:

 

  • De inkomensgrenzen voor 2014 zijn verhoogd: voor een alleenstaande €23 269, alleenstaande met een handicap €25 219, alle anderen €34 902 verhoogd met €1 951 per persoon ten laste.
  •  Wijzigingen in kader van uitzonderingen op de eigendomsvoorwaarden, bijvoorbeeld een woning waarover het beheer is verloren ten gevolge van een faillietverklaring wordt vanaf heden niet in aanmerking genomen voor de aftoetsing van de onroerende bezitsvoorwaarde.
  • Wijzigingen in de voorrangsregels, zo werd bijvoorbeeld de voorrang voor 55-plusssers voor een aangepaste woning geschrapt. Hierbij wordt er uitsluitend verwezen naar de noden van kandidaat-huurders die ene fysieke handicap of beperking hebben.
  • Ontdubbeling van de kandidatuur, bij scheiding en een aparte aanvraag behouden beide partners individueel de opgebouwde wachttijd
  •  ...

 

Wenst u meer informatie over deze wijzigingen of heeft u vragen omtrent sociale huren kan u steeds terecht bij Woonwinkel Zennevallei.